Wyjeżdżasz do Holandii? Koniecznie poznaj kraj i kulturę… ale nie zapomnij o kuchni! Poznaj Holenderskie specjały – spróbuj niderlandzkiej kuchni!
Holandia słynie ze swoich specjałów przyrządzanych tradycyjnie od lat zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Sprawdź czym różni się ich kuchnia od naszej. Poznaj najciekawsze dania, które musisz spróbować będąc w Holandii!
Kto nie słyszał o popularnych holenderskich waflach! To ciastka, które od lat podbijają serca Holendrów. Tradycyjnie wafelki przekłada się słodkim nadzieniem z długo gotowanego musu jabłkowego. Z upływem czasu pojawiło się kilka innych wariantów do których zaliczyć można jak nadzienie cynamonowe czy karmelowe. Delikatne, miękkie wafle można jeść na sucho lub położyć na kubek z ciepłym napojem i zanurzyć się w rozpływającym się, słodkim nadzieniu!
Skoro jesteśmy już przy słodkościach to poznajcie niderlandzki specjał który zapożyczony jest z kuchni indonezyjskiej. Deser ten gości na stołach holendrów już od tylu lat, że uznawane jest za tradycyjną potrawę tego kraju. Wyglądem przypomina nasz sękacz – przekładany piętrowo aż z 18 warstw! Ciasto jest aromatyczne i wilgotne – zawiera w sobie anyż, gałkę muszkatołową oraz goździki, kardamon i cynamon. To prawdziwa gratka dla łasuchów!
Holenderski specjał, z którego mieszkańcy Niderlandów są wręcz dumni! Mięsne kuleczki są przyrządzane tradycyjnie z dobrego mięsa, dodatku warzyw i mieszanki przypraw. Od naszych klopsików czy krokietów różnią się przede wszystkim ilością panierki i sposobem przyrządzenia – bitterballen są bowiem bogato obtoczone chrupką i grubą panierką, a następnie smażone w głębokim tłuszczu niczym frytki.
Skoro mowa już o frytkach… Wiecie, że w Holandii frytki serwuje się z majonezem?
Holendrzy słyną z połowu ryb i szczycą się przekazywaną od lat tradycją rybołówstwa. Położenie Holandii i dostęp do Morza Północnego sprzyja obfitym połowom śledzi w okresie od czerwca do sierpnia. Hollandse Nieuwe to przysmak w postaci surowego, lekko marynowanego młodego śledzia podawanego z cebulką. Ciekawe jest to, że surowa ryba spożywana jest jednym kęsem, wkładana prosto do ust jako szybka przekąska. W Holandii możecie spotkać się z tym daniem podawanym na szybko w słodkiej i rozkrojonej bułce.
Pozostając w temacie szybkich, rybnych przekąsek nie możemy pominąć tego specjału! Kibbeling to smażony na głębokim tłuszczu kawałek świeżej ryby – zwykle morszczuka, mintaja lub plamiaka. Wyjątkowość tej potrawy stanowi jednak panierka dlatego, że ryba panierowana jest w cieście naleśnikowym z dodatkiem piwa. Możecie spotkać się z podaniem jej z dodatkiem sosu tatarskiego.
Holandia to bogactwo nowych smaków i tradycyjnie przyrządzanych dań! Na pewno nieraz zaskoczy Was połączeniem przypraw, sposobem przygotowywania i podaniem. Będąc w Niderlandach warto odważyć się i spróbować holenderskich specjałów – może jakiś z nich włączycie do swojej kuchni i urozmaicicie swoje domowe menu?
Autor:
Martyna Michalska- Rekruter w AB Job Service
© 2017 AB Job Service |
projekt i wykonanie: itDesk